INTERVJU om partiernas själ

INTERVJU om partiernas själ

Farbror ligger i hängmattan har jag förstått. Finns det inget jobb att göra så här inför Almedalen?

Jag arbetar från hängmattan. På sommaren. Om vintrarna ligger jag i soffan och arbetar. Det ser inte ut som jag sliter, men det gör jag. Liksom.

Så vad skrivs det om?

Jag skriver om partierna. Försöker fånga deras själ. Deras innersta. Vad är de bra för. Vad är de dåliga på. Och inte bara partiledartal utan med perspektiv på de 100 år eller vad de haft på sig att visa vad de står för. Allt på tre tusen tecken…..

?

  ….per parti, förstås!

Men kan man verkligen säga att partier har en själ?

Det beror på vad vi menar. Har mina burfåglar en själ? En slags personlighet har de, en av undulaterna, Undén, är rätt timid och följsam, försöker prata med mig, men hans fru, Thorén, är rätt skygg och aggressiv. Hon försöker rymma, troligtvis hem till djungeln, medan Undén mer är intresserad av lite mer hirskolv.

Således?

Vi människor tenderar att ge andra varelser våra egna egenskaper. Lika gör vi också med den slags ”organismer” som organisationer och sammanslutningar utgör.

Så även Rotary eller Renault har en själ?

Hmmm, möjligtvis. Jag har varit på rätt många Rotarysammankomster och pratat, och visst finns det en slags själ där, som är rätt gemensam oavsett om det är i Halmstad eller Stockholms Djurgårdsklubb. Det känns igen på den välartade borgerliga trevligheten, liksom på deras rutiner som är desamma oavsett var man kommer.

Och Renault?

Vi har faktiskt kört Renault i många år. Och nog finns det en slags logik från den ena bilen till den andra. Men jag förstår var du vill komma. Det där med själ ska ses som en metafor. Oavsett hur mycket jag gillar Renault Clio så har den inte samma slags själ som en människa….låt oss prata om ”partisjäl” och inte ”människosjäl”….

Hur kan vi ta reda på vad slags själ partierna har då?

Tre sätt. Undersöka deras historia, för sånt biter fast hos dem, ett kollektivt minne som de tvingas släpa på när andra påminner dem, eller ögonblick av stolthet som de försöker inbilla sig själva och andra är deras ”normala”.

Och de andra sätten?

Prata med folk från respektive partier! Och förstås lyssna på vad deras företrädare säger, exempelvis är jag en av dem som alltid lyssnar på partiledartalen i Almedalen. Och inte står i publiken och pratar med andra. Allt detta kokar ner till ett kontinuerligt skrivande på temat så får vi se var vi landar….

Så du lovar inte att vi får veta vilken själ partierna har?

Se det som en kontinuerlig undersökningsprocess där jag närmar mig kärnan steg för steg, gärna i dialog med eventuella läsare. Så får vi se om det där med “partisjäl” är en lyckad fruktbar metafor. Men jag lovar inte att leverera några fångade själar i en flaska….

Det sägs att partierna inte längre har något ideologiskt driv, att de blivit så lika varandra, har deras själar växt ihop?

För att ringa in den ideologiska dödheten finns det tre olika saker vi kan undersöka hos partierna. Den första är ”vilken verklighetsbeskrivning har ni”? Den andra frågan är, vad är det ni vill åstadkomma, givet hur verkligheten ser ut? Och den tredje frågan, hur ska det gå till att förflytta oss från dagens värld till det ni önskar?

Och det är det som är ideologi, skriver du i din bok Ideologier, att dessa har tre delar, Varat Böran Görat?

Ja, det är inte bara min definition utan den gängse statsvetenskapliga. Och det vi ser när vi studerar partierna är att de är rätt lika i sin uppfattning om hur verkligheten ser ut, de anstränger sig för att hitta gemensamma beskrivningar. De är också rätt överens om vad som är önskvärt. Och deras ”verktygslåda” är begränsad till det som ryms inom ramarna för en demokratisk välfärdsstat av gängse snitt.

Och?

Det är detta som vi kan kalla ”ideologiernas död”, fast det snarare handlar om att de flutit samman, skaffat sig en gemensam verklighetsbild, har ungefär samma målbild, samt lovar varandra att inte gå utanför vad normal svensk statsförvaltning kan göra för att påverka samhällsutvecklingen.

Men vänsterpartiet vill ju införa socialism? Och SD har väl en rejält annan målbild än vad exempelvis liberalerna har? Och vad vill jepparna på Timbro om inte systemskifte?

Helt sant. Bakom den gemensamma utgångspunkten så finns det målsättningar som de själva inte alltid inser. Eller mörkar. Eller har skjutit på oöverskådlig framtid. Frågan är hur stor skillnaden egentligen är. Det kanske vi kan få reda på om vi söker deras själ….är den egentligen rutten, eller ädel, eller hur är det….

Så du kommer att rapportera om detta varje dag under Almedalsveckans 8 dagar?

Det är målsättningen. Återkommer om var och när!

KONSPIRATIONSTEORIER OM MUNKAVLAR OCH NEDTYSTNING

KONSPIRATIONSTEORIER OM MUNKAVLAR OCH NEDTYSTNING

Ett vägval då, utan Machiavelli

Ett vägval då, utan Machiavelli