KONSPIRATIONSTEORIER OM MUNKAVLAR OCH NEDTYSTNING

KONSPIRATIONSTEORIER OM MUNKAVLAR OCH NEDTYSTNING

i debatten påstås allt som oftast att vissa åsikter tystas ner, eller att det inte är tillåtet att säga det ena eller andra i det här jävla landet.

Visst, det finns åsiktskorridorer, och dessa gör vissa typer av inlägg svåra att föra fram, utan att det får konsekvenser för den som vågar utmana det politiskt korrekta.

Men ibland finns det andra anledningar till att en diskussion avstannar än att vakthundar biter utmanarna, eller makthavare förbjuder en diskussion.

Ta det Göran Greider nyligen hävdat, att Januariöverenskommelsen lagt munkavle på diskussionen om vinster i välfärden. Att frågan tystats ner. Lite oklar hur. Det är inte, skriver han, en konspiration, fast det är det ändå, liksom.

Tänk, skriver Greider, om man på samma sätt tystat ner alla skjutningar:

Man skulle faktiskt kunna beskriva detta som den största nedtystningen i modern politisk historia av en fråga av helt central betydelse för det svenska samhället. Föreställ er att ingen idag skulle diskutera de skjutningar som äger rum på olika platser i landet. Att det vore helt tyst om dem. De flesta skulle nog uppleva det som mycket märkligt. Men att tillåtande av vinster i välfärden, som även stora delar av den borgerliga väljarkåren ogillar, inte alls diskuteras är ett enormt demokratiskt problem.

Det finns problem med jämförelsen.

För det första är det väljarna som gjort vinstfrågan mindre intressant. Vänsterpartiet, som drivit detta som sin stora profilfråga, har inte haft några större framgångar. Socialdemokraterna, som förra mandatperioden frångick sin realistiska linje och lade fram en proposition om att stävja vinsterna, gick tillbaka i valet.

För det andra. Väljarna har, genom att rösta på partier som profilerat sig på att göra något åt migrationsproblemet, vari skjutningarna enligt allmän uppfattning ingår, förändrat den politiska agendan.

Det starka signalen som väljarna skickat till beslutsfattarna är inte att vinsterna i välfärden är prio 1, utan att det är sådant som skjutningarna i förorten som ska åtgärdas.

Vi kan säga att väljarna illa belönat de partier som pratat om vinster i välfärden istället för att ta upp hedersvåld, skjutningar och islamism. Väljarna har genom sitt röstande markerat att de inte gillat amnestier, etc.

Men ingen har blivit tystad. Om vi ska odla konspirationsteorier kan vi lika gärna påstå att de som pratat om vinster i välfärden gjort det för att slippa prata om det verkliga problemet, nämligen migrationsfrågan (flyktingar, läget i världen, etc)

*

Göran Greider har dock helt rätt i att, som han skrivit på annan plats, skjutningar inte är något som går att åtgärda enbart genom att hårdare tag och ökade straff.

Greider trotsar högerdebattörernas fixering vid att sossar bara tror det räcker med fritidsgårdar för att stävja våldet genom att skriva just detta, att fritidsgårdar och andra satsningar på välfärden, alltså mer pengar till offentlig sektor, löser problemen på sikt. Vad som behöver göras just nu är lite oklart i hans framställning. Han säger att vi får välja, skjutningar eller välfärd.

Kan det vara den typen av svag argumentering som gör att folket lämnar socialdemokratin?

*

Intressant är också att Greider tror att kommunernas behov av resurser kommer att bli tillgodosedda om bara vinsterna försvinner och direktörerna får lägre ersättning.

Detta är exakt samma modell som högern presterar när det gäller skjutningarna. Det gäller att höja straffen, så löser det sig. Medan Greider menar att allt ordnar sig om vinsterna i välfärden försvinner.

Fast egentligen vet alla att det där inte stämmer. Mer pengar till välfärden kräver också att välfärdsindustrin hela tiden trimmas och görs mer effektiv, att politikerna vågar ompröva lösningar och satsningar. Men också att tuffa tag mot våldet inte räcker, utan att det också krävs satsningar på skolor, arbete och bostäder.

Men för att komma dithän måste vi nog sluta odla fantasifoster (egregores) om att någon lagt munkavle på den ena eller andra åsikten.

Samtiden på folkbladsgrllen

Samtiden på folkbladsgrllen

INTERVJU om partiernas själ

INTERVJU om partiernas själ